Dlaczego, jak jesz to pracujesz?

Benefity pozapłacowe to obszar, który interesuje zarówno pracodawców, jak i pracowników oraz kandydatów. Ci pierwsi chcą wyróżnić się swoją ofertą na rynku, więc inwestują w coraz bardziej wyszukane formy świadczeń pozapłacowych. Kandydaci i pracownicy oczekują, że benefity będą odpowiadały na ich potrzeby. Tylko czy do tego potrzeba niestandardowych rozwiązań? Ostatnie lata dobitnie pokazały pracodawcom, że pracownicy wcale nie potrzebują zjeżdżalni w biurze czy cotygodniowych wizyt joginów. Powróciliśmy do zaspokajania podstawowych potrzeb takich, jak na przykład potrzeby żywieniowe naszych pracowników.
Czy jedzenie w pracy może być naszym wyróżnikiem jako pracodawcy?
Oferta posiłków w pracy może być wyróżnikiem naszej marki pracodawcy, ale sporo zależy od tego, jak podejdziemy do tego benefitu. Jeśli zaproponujemy pracownikom możliwość dofinansowania posiłków bez dodatkowego wsparcia, na przykład w postaci organizacji jedzenia, świadczenie to może nie spotkać się z większym entuzjazmem i nie będzie robiło na pracownikach wrażenia. Jeśli jednak zaoferujemy nie tylko dofinansowanie, ale także sprawdzone miejsca, z których pracownicy będą mogli zamawiać swoje ulubione potrawy za pomocą wygodnej aplikacji, sprawa wygląda zupełnie inaczej. Dzięki systemowej organizacji posiłków oferujemy naszym pracownikom doświadczenia, które pozytywnie wpływają na postrzeganie naszej firmy jako pracodawcy. Któż z nas nie chce pracować w organizacji, która dba o to, abyśmy na czas mieli swoje ulubione danie?
Regularne jedzenie = produktywność
W pracy bardzo często ciężko o regularne posiłki, a przecież na to zawracają uwagę lekarze oraz dietetycy. Regularne jedzenie wpływa na poziom energii, skupienia oraz produktywność. Jeśli ten aspekt w pracy zostanie zaniedbany, nerwowe sytuacje oraz niższa koncentracja gwarantowane. Dodatkowo nie każdy pracownik ma czas i możliwość, aby opuścić swoje miejsce pracy i skorzystać z oferty kantyny czy pobliskiej restauracji. Aby nasi pracownicy skupiali się na swoich zadaniach i nie szukali nerwowo fast foodów na ostatnią chwilę, które zapewnią im krótkotrwały zastrzyk energii, możemy zaoferować benefit w postaci posiłku, który zostanie dostarczony o wskazanej wcześniej godzinie. Dzięki temu zadbamy nie tylko o pełne brzuchy naszej załogi, ale także o lepsze wyniki w pracy.
Wspólne jedzenie pomaga integrować zespół
Pandemiczna rzeczywistość nie sprzyja integracji naszych pracowników. Od wielu miesięcy dbając o bezpieczeństwo rezygnujemy z imprez firmowych, wspólnych spotkań, możliwości poznania się pracowników. Onboarding organizujemy w formie zdalnej bądź ograniczamy liczbę osób, która bierze w nim udział. Taka sytuacja nie sprzyja poznawaniu się pracowników i może mieć wpływ na to, jak nam się wszystkim razem pracuje. Wspólny posiłek, nawet w niewielkiej grupie pracowników może pozytywnie wpłynąć na zacieśnienie relacji, poznanie się. Zamawiając dania, pracownicy mogą umawiać się na tematyczne dni kuchni włoskiej, polskiej czy hiszpańskiej. Dzięki temu nasza załoga może lepiej poznać swoje upodobania, a jak powszechnie wiadomo sympatie świetnie przekładają się na relacje w pracy. Jeśli nasi pracownicy się lubią, łatwiej przyjdzie im rozwiązywanie trudnych sytuacji zawodowych.
Impuls do przerwy w pracy
Jedzenie w pracy to impuls do tego, aby się na moment zatrzymać, zwolnić i oderwać od pracy. W pędzie zadań nasi pracownicy czasami zapominają o tym, jak ważny jest krótki odpoczynek w pracy. Zorganizowany posiłek stanowi przyczynek do zrobienia sobie przerwy i zadbania o chwilowe wytchnienie. Dzięki temu pozornie błahemu momentowi w pracy, nasi pracownicy mogą zdystansować się od tego, co w danym momencie robią i przewietrzyć głowę. Jednostajna praca bądź trudny projekt wymagają przerw w pracy, nawet ze względów bezpieczeństwa. My jako pracodawcy powinniśmy zadbać o to, aby nasi pracownicy korzystali z przerw i byli najedzeni, a dzięki temu bardziej wydajni i produktywni.
Organizacja posiłków to oszczędność czasu
Ile razy kładąc się spać przypomniałeś/-aś sobie o tym, że nie masz posiłku do pracy? Ile razy zapomniałaś/-eś wziąć lunchboxu? Ile razy w pośpiechu zamawiałeś/-aś cokolwiek, aby zjeść? Samodzielne przygotowywanie jedzenia wymaga czasu, tym bardziej, jeśli chcemy, aby posiłek był pełnowartościowy. Nie zawsze mamy czas i ochotę na to, aby gotować. Nasi pracownicy borykają się dokładnie z tymi samymi wyzwaniami. Systemowa organizacja posiłków pozwala im zaoszczędzić czas, którego i tak jest dziś mało. Jeśli odpowiednio zakomunikujemy pracownikom korzyści ze zorganizowanego żywienia, możemy być pewni, że docenią oni właśnie ten benefit.
Urozmaicona dieta = bardziej zadowolony pracownik
Zdrowe jedzenie powinno być urozmaicone i zawierać szereg wartościowych składników – tak przynajmniej mówią dietetycy i trudno się z nimi nie zgodzić. To, co jemy wpływa na naszą kondycję fizyczną oraz pracę mózgu. Prawda jest jednak taka, że nasi pracownicy nie zawsze mają możliwość oraz wiedzę, jak samodzielnie tworzyć codziennie pełnowartościowe posiłki, które po podgrzaniu w pracy nie stracą swoich właściwości. Dodatkowo dania przygotowywane dzień wcześniej bądź wcześnie rano nie zawsze wyglądem zachęcają do jedzenia. Inaczej sytuacja wygląda, gdy zamawiamy przez aplikację świeży posiłek, który każdego dnia może wyglądać i smakować zupełnie inaczej. Nasi pracownicy nie tylko mogą jeść zdrowiej, ale także mają możliwość próbowania nowych, nieznanych smaków. To niewątpliwie pozytywnie wpływa na ich zadowolenie z pracy.
Czy jedzenie może być kartą przetargową w negocjacjach z pracownikiem?
Do dobrego łatwo jest nam się przyzwyczaić, trudniej jest, gdy musimy z czegoś zrezygnować. Systemowa organizacja jedzenia w pracy może być sporym atutem naszej firmy na tle innych organizacji. Pracownicy, którzy rozważają zmianę pracy, na pewno zastanowią się, czy na pewno chcą zrezygnować z komfortu, jakim są zorganizowane posiłki w pracy. W negocjacjach z pracownikiem możemy posłużyć się na przykład kwotą dofinansowania posiłków i zaproponować jej zwiększenie. Jest to jeden z argumentów, dla których pracownik jeszcze raz zastanowi się nad tym, czy na pewno chce odejść z pracy. Negocjując warunki z kandydatem również możemy skorzystać z tego argumentu.
Badanie potrzeb i komunikacja kluczem do sukcesu
Możemy oferować naszym pracownikom bardzo atrakcyjne benefity, które doskonale odpowiadają na ich potrzeby, a jednocześnie obserwować słabe zainteresowanie nimi. Dlaczego tak się dzieje? Kluczem do udanych projektów benefitowych jest zbadanie potrzeb oraz odpowiednia komunikacja. Jeśli nie sprawdzimy potrzeb naszych ludzi i zaproponujemy benefit, który nie odpowiada ich preferencjom, mówiąc wprost – strzelimy sobie w kolano jednocześnie tracąc pieniądze. Odrzućmy zasadę „na misia” („mi się wydaje, że”) i sprawdźmy, czego potrzebują pracownicy. Z posiłkami jest dość łatwo, bo każdy z nas potrzebuje jeść i jest to benefit, którego zapotrzebowanie wskazuje wiele osób.
Po tym etapie warto zakomunikować pracownikom decyzję o wyborze benefitu oraz zadbać o dobre zrozumienie zasad. Raz przeprowadzona komunikacja nie wystarczy – dobrze jest cyklicznie przypominać pracownikom, jakie dofinansowanie do posiłków oferuje pracodawca, w jaki sposób zamawiać dania oraz jakie korzyści wynikają z oferty zorganizowanych posiłków. O komunikację zadbać należy także podczas wdrożenia nowych pracowników, czyli podczas onboardingu oraz podczas wdrożenia pracowników wracających po długich nieobecnościach (podczas reboardingu). Przy okazji komunikacji dotyczącej posiłków w pracy możemy przemycać informacje dotyczące zdrowego żywienia oraz na przykład roli sportu w uzyskaniu dobrego samopoczucia.Rola jedzenia w naszym życiu, także tym zawodowym jest bardzo istotna i jako pracodawcy możemy się przyczynić do budowania dobrych nawyków przez naszych pracowników. Jakie korzyści niesie za sobą organizacja posiłków w pracy?
Wpis powstał przy współpracy z platformą SmartLunch.
Genialne! Nie robić obiadu do pracy i móc się korzystać z pracowniczego jedzenia! Też bym chciała 🙂 Popieram!
Bardzo ciekawy temat. Pracując jako rekruterka w https://digitalx.pl/ sama spotykam się z bardzo różnorodnymi benefitami jakie oferują firmy. Bywa, że znajduje się wśród nich np. dofinansowanie do wyżywienia 🙂 to bardzo wygodne rozwiązanie dla pracowników